Thursday, 15 August 2013

Dia Hebat

AssalamuA'laykum sahabat ku..

Entry kali nih Eiydah nak share sikit tentang Prof. Dr. Mohammed Morsi. Sikit Jerrr... I know him since my brother bought this book. Just a simple question. Boleh ke kita ambik beliau nih sebagai idola kita ? i would say yes ! We should proud of him. Seorang yang sangat berani, bijak, jujur dan seorang taat akan agama.

               Prof. Dr. Mohammed Morsi ialah seorang hamba Allah SWT yang dikehendaki-Nya untuk menjadi khalifah di bumi Kinanah (Mesir). Beliau berusaha untuk menghadirkan kembali etika dan ciri-ciri kepimpinan Nabi Muhammad S.A.W yang dirindui penduduk negeri Kinanah bahkan seluruh umat Islam di zaman milenium ini. Beliau diharapkan oleh kaum Muslimin untuk menzahirkan firman Allah SWT yang berbunyi, " Dan kami jadikan antara mereka itu pemimpin-peimpin yang memberi petunjuk dengan perintah Kami ketika mereka sabar dan mereka meyakini ayat-ayat kami. [Surah as-Sajadah:24]
               
               Seperti kebiasaan anak-anak Mesir yang lain, sejak kecil, Mohammed Morsi dibawa ibu bapanya ke kuttab (surau kampung) untuk menghafal ayat-ayat Al-Quran yang disemak oleh syeikh. Kebiasaan itu diteruskan sehingga beliau dapat menghafal 30 juzuk. Pada masa yang sama, beliau juga belajar pendidikan formal. Mohammed Morsi membesar secara kebiasaan, bersifat seperti masyarakat desa yang jujur, taat beribadat, sangat menjiwai nila-nilai agama Islam yang menjadi semangat hidup dan kehidupan keluarganya serta masyarakat desa Mesir pada umumnya.
      
               Dalam dirinya terdapat sikap beragama yang tegak lurus di atas nilai-nilai keseimbangan antara ucapan dan tindakan. Beliau menpunyai amalan zikir yang bersamaan dengan fikir serta menerapkan syariat yang senafas dengan semangatnya. Mohammed Morsi sejak kecil mencontohi Hassan Al-Banna iaitu seorang yang istiqamah menjalankan syariat Allah SWT serta pada masa yang sama beliau adalah pembela agama yang teguh. Dua sifatnya iaitu pengamal syariat yang konsisten dan pembela agama yang utuh telah membentuk sifat Mohammed Morsi menjadi seorang yang bijak, tegas membela mereka yang dipinggirkan dan membela kaum Mustadafin (lemah dan dilemahkan)

Intihannya, ini adalah hanya sedikit sahaja informasi tentang Prof. Dr. Mohammed Morsi. Selebihnya, anda boleh usya buku ni di kedai- kedai yang berhampiran and dont forget,  Pray For Egypt, syria, also Palestin. May Allah bless you all. Aminnnn...
Ya Allah! Ya Qahhar ! Ya Jabbar ! Ya Muntaqim ! Ya Dzal Jalali wal ikram! Ya Allah! Ya Allah! Ya Allah! bantulah saudara-saudara kami Dr Morsi dan Ikhwanul Muslimin di Mesir dan di semua tempat.

Ya Allah! bantulah mereka dan janganlah Engkau membantu musuh melawan mereka.

Ya Allah! bantulah mereka dan janganlah Engkau menolong musuh melawan mereka.

Ya Allah! berilah mereka kepakaran membuat senjata untuk menghadapi musuh-musuhMu.

Ya Allah! tepatkanlah bidikan Senjata mereka dan kukuhkanlah kaki-kaki mereka serta berilah taufiq-Mu pada setiap langkah mereka.

Ya Allah! satukanlah barisan mereka dan kumpulkanlah segala upaya mereka.

Ya Allah! jadikanlah jihad mereka di jalan-Mu dan janganlah haramkan pahala jihad mereka atas kami.

Ya Allah! tolonglah kaum muslimin yang terzhalimi di Mesir dan semua tempat.

Ya Allah! tolonglah Ikwanul Muslimin dan perbaikilah hubungan mereka.

Ya Allah! binasakanlah Para Munafiqin Yang Bersongkol dengan Zionis Israel+ Syiah dan Mustakbirin Amerika goncangkanlah dan hancurkan mereka.

Ya Allah! cerai beraikan barisan mereka dan luluh lantakkan kalimat mereka.

Ya Allah! janganlah Engkau memberikan kedudukan yang baik bagi mereka di muka bumi ini.

Ya Allah! lemparkanlah rasa takut dalam hati-hati mereka.

Ya Allah! hitunglah jumlah mereka, bunuhlah mereka dan jangan sisakan seorang pun dari mereka Ya Allah!

Kasihanilah saudara-saudara kami Ya Allah! Perkenankanlah Permintaan Kami, Aamiin Aamiin Aamiin Allahumma Aamiin..Tinta Hamba Allah,
Eiydah Khalidah..